Un procent cuprins între 4-6% dintre români suferă de sindromul de apnee în somn.
Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), dr. Florin Mihălţan, a declarat joi că aproximativ 1 - 1,5 milioane de români suferă de sindromul de apnee în somn, ceea ce reprezintă 4-6% din populaţie.
Potrivit acestuia, există trei tipuri de tratamente pentru acest sindrom, însă sunt scumpe. Unul dintre tratamente este realizat de pneumologi cu ajutorul unui aparat în presiune pozitivă continuă, care asigură libertatea căilor aeriene inferioare. Cel de-al doilea tratament este realizat de către specialiştii ORL şi constă în intervenţii chirurgicale la nivelul căilor respiratorii inferioare, pentru lărgirea acestora. De asemenea, specialiştii în chirurgia buco-maxilo-facială şi stomatologii pot realiza o serie de proteze care lărgesc căile respiratorii.
"Tratamentul, în cazul în care nu se compensează, este unul destul de scump. Astfel, un aparat costă între 600-1.500 de euro. De închiriat este 100 de lei, la care se adaugă preţul măştii, 100 de euro. În ţară există 80 de medici pneumologi care tratează apneea în somn", a declarat preşedintele SRP, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, la Spitalul Marius Nasta, din 1996 încoace, au fost trataţi o mie de pacienţi de sindromul de apnee în somn.
Apneea se manifestă şi cu somnolenţă
La rândul său, preşedintele secţiei de Somnologie din cadrul SRP, dr. Oana Deleanu, a declarat că, la nivel mondial, de această afecţiune suferă 9% dintre femei şi 24% dintre bărbaţi şi se manifestă cu somnolenţă în cazul a 2% din femei şi a 4% din bărbaţi.
Potrivit acesteia, la persoanele care suferă de somnolenţă riscul de a face accidente creşte de 10 ori. "Potrivit unor studii realizate pe şoferii profesionişti, numărul de accidente rutiere creşte de cinci ori, dacă nu chiar mai mult. Tratamentul reduce n