Două treimi din populaţia activă a judeţului, aproximativ 110 mii persoane, nu plăteşte niciun fel de taxe, impozite sau contribuţii sociale, arată un raport prezentat, ieri, la Prefectură. Analiza arată că nu există informaţii despre aproape 110 mii de vrânceni din populaţia de 340 mii a judeţului care a fost înregistrată la ultimul referendum. În schimb, 62.649 de vrânceni sunt angajaţi cu contract de muncă la privat sau la stat, adică 18% din totalul vrâncenilor. Există un raport de unu la trei între populaţia care plăteşte taxe şi contribuţii şi cea asistată, indiferent că este vorba de copii, pensionari, şomeri sau beneficiari de ajutor social.
Munca la negru, plecarea la muncă în străinătate au lăsat Vrancea fără muncitori, ingineri, profesori sau doctori, arată un raport prezentat, ieri, la şedinţa Comisiilor de Dialog Social şi a persoanelor vârstnice. Realizat pe baza datelor culese de la diferite instituţii ale statului, raportul arată că în Vrancea, practic, nu mai sunt oameni care să plătească taxe şi impozite din care să se asigure funcţionarea eficientă a statului, dar şi o protecţie socială cetăţenilor. La momentul 2013 s-a ajuns în situaţia ca, statistic, un angajat cu carte de muncă, indiferent că lucrează la patron sau este funcţionar la stat, să asigure prin taxele, impozitele şi contribuţiile sociale plătite banii necesari pentru trei persoane asistate, indiferent că este vorba despre copii, pensionari, şomeri sau beneficiari de ajutor social. Mai mult, companiile de stat şi instituţiile publice sunt cei mai mari contributori din judeţ la bugetul de stat prin impozitele pe venit plătite la Fisc, aproape jumătate din încasările realizate provenind de la acestea.
Analiza a arătat că, din cei 340 mii de vrânceni înregistraţi la ultimul referendum, sunt angajaţi cu carte de muncă, în mediul privat, doar 52.036 persoane, c