Practicarea relaţiilor sexuale cu parteneri de acelaşi sex a născut, de-a lungul timpului, o serie de controverse. Unii au acceptat mai uşor ideea de homosexualitate, alţii au combătut-o vehement, iar oamenii de ştiinţă susţin că există o genă care generează o astfel de orientare.
Homosexualitate înseamnă, conform prof. dr. Vasile Niţescu, întemeietorul Catedrei de Sexologie Clinică din Cadrul UMF „Carol Davila”, practicarea de relaţii sexuale, contrar firii umane, între parteneri de acelaşi sex.
Factorul genetic, decisiv
„Cauzele determinante ale homosexualităţii, în special cea masculină, i-au preocupat dintotdeauna pe oamenii de ştiinţă. În 1993, un grup de cercetători americani au descoperit în cariotipul homosexualilor, pe cromozomul X, gena cunoscută sub denumirea de Gay 1, context în care s-a dovedit că homosexualitatea are programare şi transmitere genetice. Ulterior, în etiologia homosexualităţii s-a stabilit un grup de gene predispozante care, sub influenţa unor factori hormonali, psihosociali, de mediu etc. pot determina orientarea homosexuală. Cine se naşte cu gena Gay 1 va fi homosexual”, explică prof. dr. Niţescu.
Gravidele pot afla dacă vor naşte homosexuali
„Descoperirea genei Gay 1 a generat o seamă de discuţii şi studii printre care se numără şi cea cu privire la posibilitatea avortării produsului homosexual. Practic, un test simplu, efectuat din lichidul amniotic în primele trei luni de sarcină, poate analiza un marker ce stabileşte dacă produsul de concepţie are gena Gay 1. În acest caz, gravida poate decide dacă păstrează sarcina sau face avort. Astfel s-ar putea eradica homosexualitatea”, susţine medicul.
Alte cauze ale fenomenului
„În realitate, cauzele homosexualităţii sunt complexe. Nu doar structura genetică poate determina această orientare