Oamenii din Cremengiuc, raionul Căuşeni, satul de baştină al Carinei Colţa, spun că au aflat acum două zile că tânăra a fost luată ostatică de rebelii sirieni.
Puţinii oameni pe care i-am găsit marţi după-amiază în sat aveau doar cuvinte de laudă pentru familia lui Serghei şi Vera Colţa, părinţii Carinei. „Erau o familie de oameni harnici şi gospodari. Nu le ţin minte bine pe fete. Erau copii ca toţi copiii, dar cam rele de gură“, ne spune în rusă Maşa, vânzătoare de la magazinul din centrul localităţii.
Sat de ruşi, parte a republicii separatiste
Toţi oamenii cu care am vorbit, fie că erau copii care ne-au arătat cum să ajungem la primărie, fie că erau maturi, au solicitat să vorbim cu ei doar în rusă. „Suntem un sat de transnistreni şi la magazin sunt acceptate doar rublele noastre“, ne-a replicat indignată vânzătorea, când am întrebat cât costă în lei moldoveneşti o sticlă de apă.
Mult mai deschise s-au dovedit a fi vecinele de bloc ale familiei Colţa. Tamara Feodorovna şi mătuşa Valentina, două pensionare care locuiesc în scara vecină, cred că o fată bună cum era Carina trebuie salvată. „O ţin minte de când era copil mic. Era o zgâtie de fată frumoasă şi deşteaptă. Părinţii au lucrat în construcţii. Vera mi-a fost colegă de serviciu, o femeie bună şi harnică foc. De la stat au primit un apartament cu trei odăi“, ne spune mătuşa Valentina.
„Nu trebuie s-o judece nimeni“
„A plecat din ţară cum pleacă toţi tinerii de la noi. Nu pot să spun că a făcut bine, dar nici că a făcut rău. Nu trebuie să o judece nimeni, pentru că nu se ştie niciodată cum va ajunge“, continuă pensionara, care ne spune că ştia de Carina că umbla pe la Moscova.
„Ministerul de Externe adună cât mai multe informaţii, ce ne-ar permite să aflăm locul unde este ţinută Carina“ - Iulian Groza, viceministru de Externe
Aceasta spune că îi pare rău şi de tâ