Maia Sandu: Educaţia computerizată va fi testată timp de trei ani în câteva din şcolile din Moldova
Cu două săptămâni înaintea începerii noului an școlar, cadrele didactice din Chișinău s-au întâlnit cu reprezentanții guvernului. Prezentă la dezbatere, ministrul educației Maia Sandu a spus printre altele că în câțiva ani în Moldova dascălii vor trebui să aibe cunoștințe solide de computer, pentru că sistemul de educație va intra în faza digitală. Detalii are Alla Ceapai.
În următorii șapte ani autorităţile moldovene au de gând să obțină trecerea treptată la educaţia digitală, astfel încât utilizarea tehnologiilor informaţionale în procesul de studiu va constitui unul dintre criteriile de evaluare a cadrelor didactice.
Educaţia computerizată, cunoscută sub numele de unu la unu, un copil, un calculator, este pusă în practică în zeci de țări şi a demonstrat sporirea interesului, dar şi a reuşitelor copiilor. Modelul urmează a fi testat timp de trei ani şi în câteva din şcolile din Moldova a menţionat ministra Maia Sandu:
„Timp de trei ani 1500 de elevi şi profesorii acestora vor utiliza calculatoarele în procesul de învăţare primind câte un laptop, dar şi conţinuturi educaţionale electronice.”
Deocamdată, elevii au posibilitatea să utilizeze calculatorul doar la orele de informatică. Iar profesorii care îşi propun să facă ore mai atractive şi interactive, de cele mai dese ori, vin cu laptopul de acasă, îmi spune profesoara de istorie la liceul Gheorghe Asachi, Lucia Argint:
„În fiecare zi, neavând proiector, arătam la ecranul laptopului acele proiecte şi prezentări punând un scaun pe masa profesorului astfel încât să vadă şi copiii din ultimele bănci. Fireşte dacă aş fi avut o tablă interactivă şi un ecran presupun că ar fi mai bună calitatea lecţiilor predate de mine.”
Înlocuirea catal