Gigantul energetic CEZ, cel mai mare investitor in domeniul energiilor regenerabile din ţara noastră, a depus o plângere la Comisia Europeană cu privire la decizia României de a amâna acordarea unor certificate verzi, măsura care ar putea costa compania cehă de utilităţi până la 66 milioane euro pe an. Decizia a fost luată în iunie de ministrul energiei Constantin Niţă.
CE Oltenia a fost printre companiile care s-a plâns că trebuie să susţină producătorii de energie verde, aceeaşi care scot de pe piaţă producătorul pe cărbune. CE Oltenia plăteşte anual milioane de euro pentru certificatele verzi, iar banii ajung la producătorii de energie verde.
În iunie, Guvernul roman a decis sa amâne acordarea unui număr de certificate verzi pentru fiecare 1 MWh produs de centrale electrice hidro noi cu puteri electrice instalate mai mici sau egale cu 10 MW, de centrale eoliene, respectiv de centrale electrice solare.
CEZ spune că schimbarea regulilor in mod retroactiv contravine principiilor de bază ale Uniunii Europene. Astfel, la valoarea actuală a certificatelor verzi ale CEZ , înseamnă că, odată cu aceste schimbări, o parte dintre veniturile companiei din schema de sprijin - pana la 66 milioane euro, potrivit calculelor Reuters - vor fi amânate până în 2018-2020.
Până atunci, valoarea certificatelor ar putea scădea, iar România ar putea ajusta in continuare întreaga schema de sprijin.
Comisia Europeana a anunţat ca urmăreşte situaţia din România si investighează plângeri similare cu privire la schimbările legislative venite din partea altor companii implicate in sectorul energiei regenerabile din România. Recuperarea certificatelor verzi se va face începând cu 1 aprilie 2017 pentru centralele hidro si solare, respectiv începând cu 1 ianuarie 2018 pentru centralele eoliene. Recuperarea se va face eşalonat pana cel târziu pe 31 decembrie 2020. @