Mii de directori ai unităţilor de învăţământ sunt pe cale de a fi înlocuiţi cu apropiaţi ai actualului Guvern, iar asta a stârnit furia dascălilor, care cer schimbarea modului de ocupare a funcţiilor
Sindicaliştii din Educaţie ameninţă cu proteste de stradă în cazul în care Ministerul Educaţiei nu-şi va respecta promisiunea de a pune capăt numirilor politice din şcoli. "Suntem hotărâţi să ieşim în stradă pentru că ceea ce se întâmplă este revoltător", spune Simion Hăncescu, Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
Anunţul vine în contextul în care nicio şcoală din România nu mai este condusă de directori care să-şi fi ocupat funcţia prin concurs, iar nou-veniţii care urmează să-şi preia posturile de la 1 septembrie vor fi numiţi din pixul inspectorilor. O practică, arată Hăncescu, încurajată din umbră de partidele de la guvernare: "Acestea cred că pot manevra colectivităţile, dar efectul este de bumerang. Ultima dată când directorii au dat concurs a fost în 2008. De atunci, profesorii s-au trezit cu şefi aduşi din altă parte, total străini de probleme şcolii şi adesea incompetenţi", explică Hăncescu.
"Exemplul" Bolintineanu
Potrivit acestuia, efectele dezastruoase ale numirilor şcolare în funcţie de simpatiile politice ies la suprafaţă sub forma scandalurilor din preajma examenelor naţionale. "Dascălii ţinuţi pe palme de partide sunt acum cercetaţi de DNA. Dacă directoarea de la Bolintineanu ar fi fost aleasă de şcoală, ar fi fost dată afară încă de acum zece ani, de la chermeza la care a participat cu elevii, şi nu s-ar mai fi ajuns să ia mită la Bac", explică liderul sindicalist.
Singurul în măsură să îndrepte situaţia este ministrul Educaţiei. "Domnul Remus Pricopie ne-a promis că va publica în Monitorul Oficial din luna octombrie o metodologie de organizare a concursurilor pentru posturile de directori. Până