Grupul energetic CEZ din Cehia a reclamat România la Comisia Europeană în legătură cu decizia guvernului de a amâna acordarea unor certificate verzi către producătorii de energie regenerabilă. Compania estimează că din această cauză ar putea pierde 230 de milioane de euro.
CEZ este cel mai mare investitor în domeniul energiilor regenerabile din România. Intrat în piaţa locală în 2005, când a cumpărat Electrica Oltenia, grupul din Cehia a investit peste 1 miliard de euro în România, potrivit companiei. Unul din domeniile în care CEZ a cheltuit sume mari este cel al energiei din surse regenerabile. La ora actuală, CEZ are în Dobrogea parcuri eoliene cu o capacitate instalată de 600 MW, cea mai mare din România pentru acest tip de producţie a energiei. Planul de investiţii s-a bazat şi pe o schemă de subvenţionare din partea statului, numai că recent autorităţile au decis modificarea acesteia.
Astfel, fiecare producător primea gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea. Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
Reguli schimbate retroactiv
Guvernul a hotărât, la începutul lunii iunie, să amâne acordarea unui certificat din cele două alocate producţiei de energie eoliană până în 2017. Restul certificatelor urmează să fie distribuite eşalonat începând din anul 2018.
CEZ, care operează în România cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, susţine că schimbarea regulilor în mod retroactiv contravine principiilor de bază ale Uniunii Europene.
Astfel, la valoarea