Primăria Timişoara va asimila cinci sute de hectare din Pădurea Verde. Dar nu pentru a amenaja vreun spaţiu de recreere. Această sprafaţă devine utilă pentru ca Timişoara să se încadreze în limitele impuse de lege pentru raportarea spaţiului verde la numărul de locuitori ai unui oraş. În momentul de faţă, un timişoarean beneficiază de 26 de metri pătraţi de spaţiu verde. De anul viitor va avea cu 13 metri mai mult. Teoretic. Practic, i-a avut şi până acum.
O nouă găselniţă a reprezentanţilor Municipalităţii de a creşte suprafaţa de spaţiu verde raportat la numărul populaţiei urbane. În contextul în care, până la sfârşitul anului, în Timişoara, suprafaţa spaţiilor verzi trebuie să ajungă la 26 de metri pătraţi pentru fiecare locuitor al oraşului, conform unei ordonanţe de urgentă emisă de Guvern. În momentul de faţă, raportul este de 16 metri pătraţi de spaţiu verde pentru fiecare timişorean.
Dar nu vă gândiţi că Primăria are în vedere amenajarea de noi spaţii verzi. „Soluţia” se numeşte Pădurea Verde. Viceprimarul Dan Diaconu declară că doar 50 de hectare, din cele 670 cât are Pădurea verde, sunt administrate de Municipalitate. În condiţiile acestea, a solicitat Direcţiei Silvice Timiş, în patrimoniul căreia se află restul de pădure, acordul pentru a utiliza o suprafaţă de 553 de hectare pentru a face necesarul de spaţiu verde: „Ceea ce avem până acum nu reflectă realitatea. Pentru a obţine calificările, trebuie să asimilăm şi restul Pădurii Verzi”.
Dan Diaconu a argumentat că Timişoara poate utiliza această suprafaţă pentru că se află pe teritoriul administrativ al oraşului. În plus, spune el, regimul pădurii de la marginea oraşului este în categoria pădure-parc, de recreere, cu intensitate funcţională foarte ridicată. „Cu ajutorul acesteia avem 37,9 metri pătraţi per cap de locuitori. Asta înseamnă o raportare reală, pe care putem să