De mai bine de două săptămâni, Mirel Magop a plecat pe jos din Cârţişoara spre Roma, pentru a reface drumul parcurs în acelaşi mod de Badea Cârţan, acum mai bine de 100 de ani. Săptămâna aceasta a ajuns chiar în Piaţa "Badea Cârţan" din Timişoara.
Fie ploaie, fie vânt, Mirel Magop face zeci de kilometri pe zi pe picioarele lui, şi se îndreaptă spre Roma, la fel ca Badea Cârţan, care acum 117 ani a vrut să vadă cu ochii lui dacii de pe Columna lui Traian de la Roma. De meserie tâmplar, aventurierul a plecat în această călătorie chiar de la Muzeul "Bada cârţan" din Cârţişoara.
Mirel Magop a plecat la drum îmbrăcat în costum popular românesc şi încălţat în opinci. Nu lipsesc desaga şi nici cuşma, iar în bagaj va avea alte 4 perechi de opinci, un costum de schimb şi 3 cămăşi. Pe drum, a mai primit o cămaşă de patrimoniu, de la 1911, şi un cojoc de lână, care au completat imaginea lui Badea Cârţan. Vremurile în care trăim şi-au pus amprenta şi asupra bagajului, iar noul Badea Cârţan are şi un laptop, cu ajutorul căruia îşi documentează călătoria. Curioşii îi pot urmări traseul pe pagina de Facebook.
Noul Badea Cârţan promovează românismul şi explică tuturor celor care întreabă cine este Bada Cârţan şi ce a făcut el. Când a trecut pe la Sarmizegetusa, a luat un pumn de ţărână pe care îl va duce până la Roma şi îl va presăra lângă Columna lui Traian. În plus, la fel ca şi Badea Cârţan, care ducea cărţi românilor din Austro-Ungaria, şi Mirel Magop împarte cărţi în oraşele în care poposeşte. Cei care doresc să-i sprijine iniţiativa pot face donaţii în două conturi (pe care le găsiţi pe pagina de Facebook a lui Badea Cârţan). În schimbul donaţiilor, o porţiune din drumul lui Mirel Magop va fi botezată aşa cum doresc cei care îl sprijină.
După două zile de odihnă la Timişoara, temerarul în vârstă de 44 de ani călătoreşte spre Ungaria