Puşcaş, consideră declararea insolvenţei societăţii orădene ca fiind premeditată deoarece „a fost precedată de stabilirea aşa numitelor zone unitare de încălzire, fără avizul Consiliului Concurenţei, prin care orădenilor li s-a impus abuziv monopolul Electrocentrale, fără posibilitate alegerii unei alternative la încălzire”.
Într-un raport al Băncii Mondiale întocmit în anul 2011, Electrocentrale Oradea „figura printre societăţile cu capital de stat neperformante, cu active neviabile, intrate de facto în faliment”, a declarat Cristian Puşcaş.
Proaspătul consilier local orădean spune că mişcarea la care a apelat municipalitatea este o „inginerie”, pentru că nici un plan de reorganizare judiciară nu are cum să fie viabil în condiţiile în care activitatea Electrocentrale se desfăşoară cu pierderi, acestea dublându-se practic în 2012 faţă de 2011 şi depăşind chiar şi cheltuielile cu personalul.
Mai mult, pierderea la finele anului 2012 a reprezentat 20% din cifra de afaceri a societăţii.
„Ori o condiţie esenţială pentru aprobarea de către judecătorul sindic a planului de reorganizare este demonstrarea prin acte contabile a solvabilităţii debitorului. Nici adunarea creditorilor nu are motive să voteze acest plan pentru că ar accepta astfel prelungirea recuperării creanţelor pe o perioadă cuprinsă între 3 şi 5 ani”, consideră Puşcaş.
Pedelistul îi acuză pe edilii orădeni că au tolerat managementul defectuos şi au cules sinecuri prin numirea propriei clientele în organele de conducere ale societăţii.
În opinia lui Cristian Puşcas, intrarea în insolvenţă a CET-ului îi va costa scump pe orădeni, deoarece „respingerea de către adunarea creditorilor a planului de reorganizare va determina automat intrarea Electrocentrale în faliment, oprirea activităţii acesteia şi declanşarea procedurii de vânzare a activelor. Viitoarea centrală pe gaz nu va fi op