Reacția PDL la invitația făcută de premierul Victor Ponta de a discuta împreună soluțiile economice (Evenimentul zilei).
Alina Mungiu Pippidi scrie in Romania libera ca, pentru prima oara de cand citeste prestigiosul saptamanal Economist, a putut vedea pe ultima pagina un necrolog al unui român: sociologul Nicolae Gheorghe, reprezentantul minoritatii Roma la Organizatia pentru Securitate si Cooperare Europeana în anii din urmă. Moartea lui a trecut aproape neobservata in România. Nu si a asa-numitului rege al romilor Florin Cioaba.
Alina Mungiu noteaza ca Nicolae Gheorghe a fost cunoscut in Occident ca initiatorul mişcarii europene Roma, ca „fost disident, activist şi boem, primul dintr-o nouă generaţie care se trezeşte în Europa, cea a intelectualilor asumat ţigani, care după irlandezi, velşi, bosnieci, kosovari, etc ies din negurile ţărilor lor interzise şi discriminate cu afirmarea unei identităţi noi care deschide ochii spre Europa şi obligă Europa să o bage în seamă”. Tinerii tigani care au facut studii stralucite in tara si in strainatate, cei mai multi trecuti prin mainile sociologului Nicolae Gheorghe, sunt practic necunoscuti in tara lor. Insasi etnia lor ii ignora, fiind mult mai puternic influentata de modelul „traditionalist” promovat de Florin Cioaba, si care nu a adus nimic bun comunitatii rome. A adus, in schimb, politicienilor, si anume voturi, mai arata Alina Mungiu-Pippidi.
Editorialistul Romaniei libere, Razvan Chiruta, se intreaba in editia de azi de ce nu se revolta românii impotriva „celui mai penibil guvern”, care este, in opinia sa, cel condus de Victor Ponta. Nu se revolta pentru ca inca mai spera sa primeasca ceea ce li s-a promis, pentru ca nu le vine sa creada ca au fost inselati inca o data de politicieni, pentru ca nu mai au incredere in miscarea sindicala. In aceste conditii, arata comentatorul, cel