Comunitatile de rromi sunt discriminate in Europa, sub povara crizei economice.
Grup etnic ce isi traseaza originea pana la migratiile din India, rromii traiesc in special in Europa de est si centrala si sunt uneori numiti peiorativ "tigani", incepe un articol Time preluat de Yahoo.
Marginalizati, fara educatie si pregatire, deseori someri, rromii traiesc in saracie si sufera din cauza unei sanatati precare. Sunt perceputi disproportionat ca fiind responsabili de majoritatea infractiunilor mici, hranind astfel un cerc vicios al discriminarii si excluziunii sociale, arata textul.
Cei 10-12 milioane de rromi din Europa, din care 6 se afla in UE, sufera de secole de discriminari si persecutii, insa criza economica din Europa a contribuit la cresterea retoricii populiste anti-rromi, in conditiile in care politicienii cauta tapi ispasitori pentru publicul larg.
In unele tari sunt partide de extrema dreapta cu agende anti-rromi: Jobbik in Ungaria, Arraka in Bulgaria, Partidul Muncitoresc al Justitiei Sociale din Cehia.
Dar si in politica mare se vad reverberante ale acestor atitudini. In Slovacia, comunitatile rrome au fost separate de restul populatiei prin bariere de ciment. In Romania, tara cu cea mai mare populatie rroma, 30 de familii au fost evacuate dintr-o tabara din Baia Mare. Grecia a fost condamnata de Curtea Europeana pentru Drepturile Omului pentru segregarea copiilor rromi in scolile din orasul Sofades.
In Ungaria, un tribunal a judecat patru neonazisti vinovati de uciderea a sase rromi, printre care si un copil de 5 ani, in 2009.
Prejudecatile anti-rrome nu sunt limitate la aceasta regiune a Europei, continua textul. Rromii din Franta si Italia s-au confruntat cu ostilitatea populara in ultimii ani, intensificata de legi anti-rrome si deportari.
Desi retorica anti