Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Prestaţii Sociale a înaintat 12 plângeri penale întocmite beneficiarilor de venit minim garantat şi alocaţie de susţinere care s-a dovedit că de fapt aveau în conturi sute de milioane de lei vechi. Următorul pas este recuperarea sumelor cheltuite pentru asigurările de sănătate.
12 din cei aproximativ 700 de beneficiari de ajutor social şi/sau alocaţie de susţinere a familiei de la nivelul judeţului s-au ales cu plângeri penale din partea Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Prestaţii Sociale, după ce în urma confruntării mai multor baze de date s-a dovedit că respectivii aveau şi conturi de sute de milioane lei vechi şi chiar peste un miliard.
„La nivelul judeţului sunt aproximativ 700 de cazuri, însă le-am cernut şi am stabilit să facem plângeri penale celor 12, cu cele mai mari sume în cont, pentru că altfel am fi blocat Parchetul”, a declarat directorul AJPIS, Ileana Ghiţă.
Cea mai mare sumă constatată în contul unui beneficiar a fost de 104.271 lei (1,04 miliarde lei vechi), fiind vorba de o familie din Oboga, în timp ce ultimul dintre cei cadorisiţi cu plângeri penale s-a constatat că deţinea la bancă 33.857 lei (338 milioane lei vechi).
Cu toate acestea, debitele calculate de AJPIS nu sunt mari, valoarea maximă apropiindu-se doar de 60 miliaone lei vechi (se pot calcula debite pentru cel mult trei ani în urmă). Deşi cei anunţaţi că au debite de decontat la AJPIS vin de obicei cu ochii în lacrimi, când se lămuresc nu ezită să vireze rapid banii în cont sau să îi achite la casierie. Aşa s-a ajuns ca AJPIS să încasaze zilnic, în medie, 100 milioane lei vechi.
Se anulează şi calitatea de asigurat la Sănătate
Legea dă posibilitatea beneficiarilor de ajutor social să deţină sume în cont de maximum 3.000 lei, de la această valoare fiind excluşi de la acordare. Ce te-ar putea face s