În curând, sălile de clasă se vor umple de copii. Absolvenţii instituţiilor pedagogice însă nu se grăbesc să le devină dascăli. Le vor ţine loc la catedră pensionarii sau cumularzii.
Până la 1 septembrie au mai rămas zile numărate, iar şcolile încă mai aşteaptă profesori. Chiar dacă tinerii specialişti trimişi de Ministerul Educaţiei la sate primesc câte 30.000 de lei, beneficiază de locuinţă gratuită şi ajutor pe timp de iarnă, absolvenţii de la pedagogie nu se grăbesc să se angajeze la ţară.
UN PEDAGOG LA ŞAPTE DISCIPLINE
Bunăoară, autorităţile din raionul Făleşti au cerut Ministerului Educaţiei să acopere 15 locuri vacante. „La apelul nostru au răspuns doar şapte persoane. Avem mare nevoie de profesori, în special, de matematică şi fizică. Disciplinele la care ne lipsesc cadre sunt predate de alţi pedagogi. Astfel, unii au şi câte trei-patru obiecte. Într-un an, am avut un singur la şapte discipline“, recunoaşte şefa Direcţiei Învăţământ din Făleşti, Ana Jalbă. Ea spune că, de obicei, acceptă să lucreze la sate numai absolvenţii acelor şcoli sau copiii profesorilor.
Cu aceeaşi problemă se confruntă şi raionul Râşcani, unde doar patru din cele opt posturi vor fi ocupate în noul an şcolar. „Avem mare nevoie de profesori de istorie, fizică, matematică şi chimie. Încercăm să compensăm locurile vacante cu profesori din instituţiile lichidate. Pe de altă parte, în şcoli sunt puţine clase, iar tinerii nu vor să vină pentru cinci ore pe săptămână“, spune cu regret şeful Direcţiei Învăţământ din Râşcani, Viorel Dandara.
VIITORII SPECIALIŞTI, FOŞTII CODAŞI
Situaţia e mult mai proastă în raionul Căuşeni. Din cei 18 profesori solicitaţi pentru disciplinele matematică, fizică şi informatică, Ministerul Educaţiei nu a trimis nici unul. Doi tineri s-au angajat din propria iniţiativă - unul la clasele primare, iar altul la limba engleză. „Avem