Proprietarii care doresc să-şi închirieze locuinţele sunt obligaţi să obţină certificate energetic, însă nici măcar 10% dintre aceştia nu au făcut încă demersurile necesare pentru primirea acestui aviz, arată o analiză imobiliare.net. Având în vedere că numărul de închirieri creşte substanţial toamna, odată cu începerea anului universitar, multe chirii vor fi achitate „la negru“.
În toamnă, circa 100.000 de studenţi vor începe sau vor reveni la studiile din cadrul învăţământului superior din Bucureşti, dintre aceştia circa 30% vor sta în cămine, alţi 20% deja locuiesc în Capitală, iar ceilalţi 50% vor fi nevoiţi să devină chiriaşi. Tinerii vor avea de unde alege, dar trebuie să fie atenţi că în acest moment nu se mai face nicio tranzacţie imobiliară fără certificat energetic, decât „la negru“, se arată în analiza imobiliare.net.
„În această toamnă, noutatea de pe piaţa închirierilor este obligativitatea deţinerii unui certificat energetic. De la sfârşitul lunii iulie, toţi proprietarii care doresc să vândă sau să închirieze apartamente sunt obligaţi să pună la dispoziţia potenţialului client, anterior semnării contractului, o copie a certificatului şi să-i predea originalul după încheierea contractului. În urma consultării certificatului energetic, clientul poate obţine mai multe informaţii în ceea ce priveşte un consum specific al clădirii, dar şi al apartamentului de care este interesat. Aceste certificate sunt foarte utile chiriaşilor care se pot interesa astfel de factura la întreţinere“, a declarat Alina Petrescu, marketing manager imobiliare.net.
Proprietarii sunt nevoiţi să achite o sumă cuprinsă între 100 şi 400 de euro pentru a obţine un certificat energetic, care indică clasa energetică în care se încadrează apartamentele pe care aceştia vor să le închirieze.
Un apartament este încadrat într-o anumită clasă energ