Edilii au păreri împărţite despre eficienţa noului sistem de finanţare a bugetelor locale
Autorităţile centrale au început o serie de seminarii cu reprezentaţii Autorităţilor Publice Locale (APL) în ideea de a implementa câteva noi măsuri de perfecţionare a finanţelor publice locale şi de a asigura o autonomie cât mai extinsă acestora. De altfel, măsurile fac parte din Strategia de descentralizare adoptată de Parlament. Primul seminar a avut loc ieri la Cimişlia şi a fost considerat de participanţi drept un succes.
Ce presupune noul sistem de aprobare a bugetului local?
Noul sistem descentralizat nu este o noutate pentru autorităţile publice locale. Însă, chiar dacă s-au mai organizat seminarii de instruire până acum, primarii din Cimişlia şi preşedintele raionului au beneficiat de un curs gratuit de informare şi ulterior aplicare în practică a celor învăţate de la specialiştii prezenţi la eveniment. Victoria Cujbă, şefa direcţiei politici de descentralizare la Cancelaria de Stat, a evidenţiat cele trei blocuri de acţiuni din obiectivele fixate.
"Primul bloc presupune consolidarea bazei de venituri locale proprii şi a autonomiei de decizie asupra lor. Urmează blocul doi, care prevede reformarea sistemului de transferuri şi impozite partajate şi statuarea acestuia pe baze obiective şi previzibile. O altă acţiune, care face parte din blocul trei de acţiuni, implică consolidarea managementului financiar la nivelul APL, cu garantarea disciplinei financiare, creşterea transparenţei şi participării locale. Noi mai avem obiective, însă ele vor veni deja din propunerile celor de aici, din teritoriu", a adăugat Cujbă.
S-a vorbit şi despre cum va fi posibilă creşterea veniturilor APL şi modalităţile de motivare a Primăriilor prin care ar putea să mărescă impozitul pentru locuitorii satelor. La acest capitol a vorbit Diana Răzlog, consultant la Minist