Monica Labonţiu are 29 de ani şi de un an este vânător cu acte în regulă, după ce a cutreierat cu puşca în spate pădurile judeţului Harghita. Nici nu e de mirare, dacă luăm în calcul faptul că este a patra generaţie de vânători. Microbul i l-a transmis şi soţului său, şi fiicei sale, care, deşi abia se apropie de vârsta adolescenţei, se vede cu arma în mână.
Am găsit-o pe Monica Labonţiu la un concurs de gătit vânat, unde acompania Clubul de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Făgeţel Mortonca“ din Harghita, alături de tatăl, soţul şi fiica sa. Majoritatea femeilor care au participat la concurs se pricep la gătit, dar sunt străine de vânătoare.
„PRIMA OARĂ AM TRAS CU ARMA LA TREI ANI“
Tânăra de 29 de ani, din comuna Corbu, judeţul Harghita, gestionar de meserie, este una dintre puţinele femei-vânător din ţară, pasiune pe care a moştenit-o, fiind a patra generaţie de mânuitori ai armei. Atât tatăl, cât şi bunicul şi străbunicul s-au îndrăgostit de puşcă şi de vânătoare la vârste fragede, iar Monica nu a făcut excepţie.
„Eu umblu la vânătoare de când mă ştiu. Şi acum ţin minte cum am tras prima dată cu arma, la vârsta de trei ani. E singura amintire pe care o am de la o vârstă atât de fragedă. Părinţii mei spun că mă purtau în raniţă cu ei la vânătoare“, povesteşte Monica.
Ea spune că, deşi provine dintr-o familie de vânători, decizia de a o apuca, pe această cale i-a aparţinut. Părinţii ei, care şi-au dorit să o vadă şi pe ea cu puşca în mână, n-au influenţat-o în niciun fel.
Chiar dacă a cutreierat de când se ştie pădurile din apropierea staţiunii Borsec, locuind la 15 kilometri distanţă, permis de portarmă are doar de un an. Asta pentru că, după cum spune tânăra, este destul de complicat să ajungi vânător cu acte în regulă, fie că eşti bărbat, fie că eşti femeie.
„Nu am reuşit să-mi fac actele ma