Înglodat în datorii şi cu nereguli la liniile de producţie, Institutul Cantacuzino nu va produce nici anul acesta vaccin antigripal. Până acum, serul trebuia să fie deja în fiole Sursa: LIBERTATEA
Deşi oficialii din Ministerul Sănătăţii anunţaseră că, în acest an, imunizarea împotriva gripei se va face cu vaccin autohton, românii vor fi înţepaţi, cel mai probabil, tot cu ser din import.
Pentru a fi gata la timp, producţia de antigripal ar fi trebuit să înceapă din mai, cel târziu, ori, în august nu fusese cumpărat nici măcar echipamentul de protecţie pentru cei care urmau să-l producă. Până la aceasta dată, serul ar fi trebuit să fie deja înfiolat şi trimis la Agenţia Medicamentului. În timp ce în zona de producţie se stă, ministrul Sănătăţii o ţine din scandal în scandal cu fosta conducere a Institutului.
10 milioane de euro, pe apa Sâmbetei
Radu Iordăchel, fostul manager de la "Cantacuzino", demis recent, îl acuză pe Eugen Nicolăescu de numiri ilegale. "Ministrul Sănătăţii a numit patru membri în Consiliul de Administraţie al Institutului, în loc de unul, cum prevede legea. În plus, a înfiinţat ilegal funcţia de director general adjunct, în care l-a numit pe fostul său consilier Ovidu Antal, fără pregătire în cercetare.
Din febuarie, mi-au fost luate prerogativele pe investiţii şi producţie şi au fost date acestuia". În aceste condiţii, Iordăchel susţine că vina pentru eşecul repornirii producţiei de vaccin îi revine lui Antal. La începutul anului, Institutul a primit 8 milioane de lei de la bugetul de stat, din care s-au direcţionat doar 1,8 milioane de lei pentru antigripal. "Chiar şi aşa investiţiile nu se văd, în zona de producţie se stă". În linia de producţie pentru antigripal s-au investit 10 milioane de euro, în 2007, prin Banca Mondială, însă investiţia nu a fost finalizată. O echipă de experţi străini a constatat, în primăvară