Statele Unite ale Americii vor împrejmui China cu un lanţ de baze aeriene şi porturi militare, într-un plan ce prevede creşterea prezenţei armatei SUA în zona asiatică a Pacificului, se arată într-o analiză pertinentă, realizată de publicaţia Foreign Policy(FP).
Forţele Aeriene americane vor închiria, pentru următorii 50 de ani, o suprafaţă de peste 150.000 de metri pătraţi, pe insula Saipan, pentru a construi aici "un aeroport de rezervă".
Aeronavele americane vor folosi acest aeroport în cazul în care accesul la "super-baza" din Guam sau din alte baze din Pacificul de Vest, "va fi limitat sau neacordat", aşa cum relevă un document oficial, prezentat de FP.
Forţele Aeriene Americane doresc în mod special să dezvolte actualul Aeroport Internaţional Saipan (construit pe locul unui baze militare folosită odinioară de Japonia şi preluată apoi, după cel de-al Doilea Război Mondial, de forţele americane) "pentru aterizări deviate, exerciţii militare periodice sau operaţiuni umanitare în cazul unor dezastre naturale".
Conform publicaţiei, acest plan face parte din noua strategie, "Air-Sea Battle", prin care Pentagonul intenţionează să combine sistemele navale şi aeriene "pentru a creşte capacitatea defensivă în faţa unor ameninţări provenite din China sau Iran".
O componentă majoră a acestei tactici este dispersarea rapidă a forţelor armate, în cazul unui atac cu rachete balistice inamice, în baze separate din zona pacifică.
În prezent, China este implicată în dispute teritoriale în Marea Chinei cu Filipine, Vietnam şi Japonia, toate aceste state fiind aliate apropiate cu SUA.
În timp ce autorităţile de la Washington insistă şi susţin că "pivotul militar" din Asia nu ar trebui să îngrijoreze China, experţii geo-politici sunt de părere că acest lucru reprezintă un semnal clar şi un avert