Un clujean cere Institutului Smithsonian să ia măsuri împotriva acțiunilor antiromânești petrecute la festivalul Hungarian Heritage: Roots to Revival, organizat de instituția americană.
Într-o scrisoare deschisă adresată Consiliul de Director al „Smithsonian Institute” clujeanul Dragoș Mois, expert în Relaţii Internaţionale, cere instituției să oprească abuzurile ungurilor împotiva românilor, petrecute în cadrul festivalului. “Pe fondul cântecelor şi dansurilor tradiţionale din Transilvania (România), mare parte dintre ele româneşti şi prezentate de români, însă insinuate de prezentatori ca fiind ungureşti, spectatorii au putut asista la expunerea unor hărţi care prezentau zone din România cu denumiri pe care nu le cunoaştem, nu le recunoaştem şi nu le înţelegem. Este important faptul că aceste hărţi se aseamănă cu hărţile revizioniste folosite de grupuri separatiste şi fasciste maghiare care militează pentru “eliberarea” Transilvaniei de sub “ocupaţia” românească şi alipirea ei la Ungaria”, susține clujeanul.
El a mai adăugat că, în cadrul festivalului desfășurat în Washington D.C. au avut loc și agresiuni fizice împotriva românilor prezenți la evenimentul Hungarian Heritage: Roots to Revival 2013. “Printre arome de mâncăruri multe din ele româneşti sau aparţinând întregii zone balcanice, anumiţi participanţi la festival au început să expună steaguri separatiste, şi să agreseze fizic şi verbal jurnalişti sau pe unii invitaţi, care în asentiment cu artiştii din România care au evoluat pe scenă au simţit dragosţa spontană de a afişa steagul naţional al României. Nu insinuăm nimic, însă am prefera să credem că cei care au provocat incindentele au fost sub influenţa unor băuturi cu multe grade din zona balcanică”.
Clujeanul mai vorbește și despre Universitatea Babes- Bolyai din Cluj-Napoca, unde, spune el, “extremiştii ungariști” propun scindări p