Pornit de la titlul unei melodii a formaţiei "Vunk", "Vreau o ţară ca afară" a devenit, în timp, un slogan electoral. Folosit mai ales de USL, la celebrele mitinguri anti-Băsescu din 2012, versul este acum celebru, încât nu cred că mai există român care să nu-l ştie. "Vrem o ţară ca afară" a devenit aproape un laitmotiv popular. Ori populist. Cu atât mai mult cu cât, de fapt, foarte mulţi români nici nu cred că România va ajunge vreodată o ţară la fel de civilizată şi dezvoltată "ca afară" şi că soluţia este chiar plecarea cu totul, "înăuntru" neavând nicio şansă.
Şi totuşi, nu este nevoie să pleci din ţară ca să vezi cum e pe-afară. Ca să-ţi faci o idee şi să guşti din atmosfera civilizată de afară e suficient să dai o fugă prin ţară. În ciuda sărăciei generalizate din România, a lipsei de bun-simţ şi a civilizaţiei, sunt locuri care te fac să crezi că eşti în cu totul altă ţară. Sibiul, de exemplu, este unul dintre ele. Sau Braşovul. Ori Cluj-Napoca. Chiar şi Timişoara, Arad sau Târgu Mureş. Ba chiar şi Bucureştiul este parcă în acest an mai frumos ca oricând. Nu vorbesc despre cartierele muncitoreşti, dar măcar centrul acestor oraşe arată civilizat, aşa cum ar trebui să fie orice oraş din Europa. Iar într-un loc frumos, parcă şi comportamentul oamenilor este diferit. Parcă şi oamenii devin mai responsabli, mai atenţi la civilizaţia din jurul lor, mai grijulii faţă de curăţenie, faţă de respectarea regulilor de bun simţ, mai relaxaţi. Şi, într-un final, mai fericiţi. Iar cu cât această atmosferă generală este mai plăcută, cu atât mai mulţi turişti, mai ales români, vin să vadă şi să trăiască "minunea".
Brăila, din păcate, nu face parte dintr-o astfel de listă. Deşi beneficiară a unui centru istoric aşa cum puţine oraşe au, a unui cadru natural deosebit, aproape unic, creat de Dunăre şi de Insula Mică, a unei istorii bogate, Brăila nu a şt