Alcoolul şi atletismul nu fac casă bună! Cel puţin la prima vedere. Campionii de la probe puternice de anduranţă cred că folosirea cu moderaţie a alcoolului, mai exact a vinului şi a berii, nu interferează deloc cu pregătirea, cu antrenamentul, ba mai mult, ajută. Cei mai buni atleţi şi atlete din România au ales să participe la o cursă de 15 kilometri într-o podgorie din Oltenia, în apropiere de Strehaia, acolo unde au posibilitatea să folosească la punctele de hidratare, pe lângă apă, şi vin. Consum care însă, atenţie, nu este obligatoriu!
Dacă vrei să fugi, să participi la o competiţie de alergare, nu trebuie să pui gura pe alcool. Printre consecinţele consumului: pierderea coordonării, a puterii şi a agilităţii, instalarea mai rapidă a oboselii, apariţia mai iute a deshidratării, organismul începe să aibă dificultăţi în a-şi regla temperatura. Seara însă lucrurile se schimbă . "O sticlă de vin este ceva normal la cină. Un pahar, două. Nu cred că ia nimic din antrenament, bineînţeles dacă nu treci la sticla numărul doi", povestea triatlonista Mirinda Carfrae, campioană mondială Ironman (2010). "Simţeam destul de des nevoia să beau alcool", ne declara râzând Cătălin Andreica (66 ani). "Am şi întrebat doctorii să-mi explice, ştiinţific dacă se poate, că doar eram atlet profesionist, de unde pornirea asta a mea?", adăuga maratonistul care deţine de 35 de ani recordul României, 2.12.30: "Nu făceam excese însă şi nici nu beam înainte de concursuri".
Vin sau şpriţ pentru hidratare
Pe 31 august, în Oltenia, la Corcova, lângă Strehaia, alergători de pistă, de soşea sau montani, vor participa la o competiţie, Corcova Trail Race, unde în zonele de hidratare se găseşte alcool. Nu e un "Beer Mile" (cursă în care se aleargă şi se bea mai multe sticle de bere), ci o competiţie pe o distanţă de 15 kilometri, cu o diferenţă de nivel de 400 de metri, într-o podgorie