Ziua de astăzi marchează semnarea în 1993 a unui pact între două regimuri totalitare - Germania nazistă, aflată sub dictatura lui Hitler, şi Uniunea Sovietică, sub cea a lui Stalin. Acest pact a acţionat ca declanşator al celui mai brutal război de până în prezent. Milioane de oameni au fost ucişi în timpul celui de-al doilea război mondial şi, după sfârşitul războiului, timp de zeci de ani, mult mai mulţi au avut de suferit sub regimuri totalitare. Pentru a comemora aceste victime şi pentru a ne asigura că ne clădim viitorul fără a ne uita trecutul, 23 august a fost desemnată drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare şi autoritare.
Pentru locuitorii statelor baltice, 23 august 1939 marchează, în primul rând, începutul ocupaţiei naziste şi, în al doilea rând, ocupaţia sovietică ce a avut loc ulterior. Diferitele experienţe istorice ale popoarelor din Europa de Est şi ale celor din Europa de Vest nu ar trebui să reprezinte o sursă de divizare, ele ar trebui să ne unească şi mai mult ca europeni. 74 ani mai târziu, trebuie să fim uniţi în comemorarea celor care au căzut victime regimurilor totalitare din Europa şi celor care au luptat împotriva acestor regimuri. Datorăm acest lucru, în special, generaţiilor noastre mai tinere, care construiesc Europa de mâine - o Europă mai bună şi mai puternică. O Europă care este ferm ancorată în principiile demnităţii umane, libertăţii, democraţiei, egalităţii, statului de drept, independenţei sistemului judiciar şi respectării drepturilor fundamentale, inclusiv a drepturilor minorităţilor. Acestea sunt valorile comune ale Europei care vor arăta lumii că am învăţat lecţiile trecutului.
Evenimentele se estompează în memoria oamenilor. Într-o măsură tot mai mare, tinerii nu vor avea niciodată ocazia de a întâlni o persoană care a trăit în timpul acestor războaie. Pentru aceste noi gene