A folosit sau nu regimul Assad arme chimice în Siria? Experţii care au analizat imaginile au păreri împărţite. Opoziţia siriană vorbeşte de sute de morţi în urma unui atac cu gaz sarin comis miercuri în zona Damascului.
Mai mulţi experţi intervievaţi de AFP spun că "nu sunt total convinşi" că persoanele care apar în înregistrările video difuzate de Opoziţia siriană au fost victimele gazului sarin.
"Persoanele care le ajută pe victime nu poartă haine de protecţie şi nici mască, caz în care au fost şi ele contaminate, prezentând aceleaşi simptome", explică directoarea Verifim, institutul finlandez pentru verificarea convenţiei armelor chimice.
Pentru Gwyn Winfield, directorul revistei CBRNe World, specializate în arme chimice, "nu există nici o informaţie că medicii şi infirmierele au murit, ceea ce ne dă de gândit că nu e vorba de gaz sarin militar, însă ar putea fi un gaz sarin diluat".
Olivier Lepick, cercetător asociat la Fundaţia de Cercetări Strategice, spune pentru Le Monde că "văzând simptomele şi tabloul clinic prezentat de victime, acestea seamănă foarte mult cu o intoxicare cu un (agent) neurotoxic".
Stephen Johnson, expert în arme şi explozibili chimici la Institutul de Medicină Legală Cranfield, îşi exprimă anumite dubii faţă de simptomele pacienţilor.
"Există în unele înregistrări video exemple care par un pic suprarealiste, ca şi cum ar fi fost înscenate. Asta nu înseamnă că sunt imagini false, dar ridică anumite semne de întrebare. Unii pacienţi au spumă la gură, dar spuma pare a fi prea albă, prea pură. În mod normal, dacă există răni interne, spuma ar trebui să fie mai sângerie sau mai galbenă", explică expertul citat de postul Euronews.
A folosit sau nu regimul Assad arme chimice în Siria? Experţii care au analizat imaginile au păreri împărţite. Opoziţia siriană vorbeşte de sute de morţi în urma unui at