La 16 ani după ce pieţele emergente din Asia au făcut implozie din cauza prăbuşirii monedelor locale, rupia indiană pare scăpată de sub control, lira turcească s-a depreciat la cel mai redus nivel din istorie, iar valutele altor economii emergente asiatice bat record negativ după record negativ din cauza spargerii unei bule umflate mai ales cu bani americani ieftini.
Acesta este contextul în care se va desfăşura ediţia de anul acesta a summitului de la Jackson Hole, de obicei o reuniune a guvernatorilor celor mai puternice bănci centrale din lume prezidată de preşedintele Rezervei Federale americane. Anul acesta însă, preşedintele Fed, Ben Bernanke, va întrerupe o tradiţie de 25 de ani şi nu se va prezenta. El este creditat cu crearea „Bulei Bernanke“, cauza turbulenţelor actuale de pe pieţele emergente. Discuţiile de anul aceste se vor concentra tocmai pe politicile monetare neconvenţionale, care stau la baza turbulenţelor. Marii absenţi vor fi, de asemenea, şeful Băncii Angliei, Mark Carney, şi preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi, cel care a reuşit să calmeze cu bani şi promisiuni pieţele din zona euro. Summitul se desfăşoară între 22 şi 24 august.
Ambiţii grandioase pe bani ieftini
„Bula Bernanke“ a început să se umfle când Fed şi alte mari bănci centrale au tăiat în 2009 dobânzile până la os şi au pornit tiparniţele de bani pentru a stimula creşterea economică. Însă unii dintre cei care au beneficiat cel mai mult de „dărnicia“ Fed nu vin din economiile dezvoltate, ci din elita cu relaţii politice din ţări emergente şi cu creştere economică rapidă precum Turcia, India şi Brazilia, explică The New York Times. În Turcia, spre exemplu, turnurile mari şi scumpe, mallurile strălucitoare şi chiar proiecte mai mari – un al treilea pod peste Bosfor şi un nou aeroport, printre cele mai mari din lume – au deveni