Dorinţa unor ialomiţeni de a lucra în străinătate s-a transformat într-un coşmar. 33 de persoane au fost traficate pe piaţa muncii din Spania. Deşi angajatorii le-au promis condiţii de muncă decente, oamenii au fost nevoiţi să doarmă în grajduri şi să facă foamea. Vinovaţi de dramele ialomiţenilor sunt doi bărbaţi din judeţul Timişi, care lucrau în străinătate ilegal. Pentru fapta lor au fost trimişi în judecată.
Spania, ţara escrocilor
Cazul celor 33 de ialomiţeni traficaţi pe piaţa muncii din Spania a fost cercetat de procurorii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism-Biroul Teritorial Slobozia, în colaborare cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului pentru Combatere a Criminalităţii Organizate Ialomiţa.
Ancheta s-a desfăşurat în primele luni ale anului 2012. Persoanele au fost plasate pe piaţa muncii din străinătate de către o firmă specializată în recrutarea şi plasarea forţei de muncă în spaţiul comunitar, cu sediul social din oraşul Amara.
Este vorba despre societatea SC Muncă Europeană SRL, administrată de Mihaela Căpuşeanu. Din declaraţiile pe care administratorul firmei de recrutare le-a dat în faţa organelor de anchetă reiese faptul că a fost, la rându-i, păcălit de falşii angajatori din Spania.
Iniţial, cei 33 de ialomiţeni ar fi trebuit să plece la muncă în Germania, însă „pe drum am primit prin telefon o ofertă de forţă de muncă în agricultură în Spania. (...) Oferta de muncă viza 120 de persoane din România pentru cules de fructe şi legume. Oferta a fost făcută de firma GROUPO GT SERVICIOS„ le-a declarat Mihaela Căpuşeanu procurorilor DIICOT din Slobozia. Astfel, cu consimţământul muncitorilor, autocarul care urma să-i ducă la muncă în Germania şi-a continuat drumul către Spania.
Coşmarul de peste hotare
Potrivit ofertei de muncă, ia