Probabil ca prima intrebare fireasca care apare in urma titlului acestui articol este ce inseamna un program pentru calculator sau un software „second hand” si abia apoi cum se poate vinde.
Notiunea de software „second hand” porneste in principal de la un model de business prin care o companie achizitioneaza de la clientul unui producator de software licente de utilizare software care nu mai sunt necesare clientului respectiv, pe care le vinde mai departe catre diversi cumparatori interesati.
Un astfel de model de business a generat o disputa juridica in Germania intre Oracle si o companie denumita UsedSoft GmbH, ce a fost solutionata de catre Curtea Europeana de Justitie („CEJ”) printr-o decizie de importanta majora pentru industrie (Decizia C\u001E128/11 din 3 iulie 2012).
Prin decizia CEJ s-a stabilit ca un utilizator legal de software poate revinde software-ul pe care initial l-a dobandit prin descarcare de pe internet, fara a incalca drepturile de distributie ale autorului/titularului de drepturi, cu obligatia insa de a sterge din propriul computer sau de a face inutilizabila copia programului respectiv.
In esenta, conform deciziei CEJ s-au stabilit urmatoarele:
1. Odata cu prima vanzare a copiei unui program pentru calculator prin descarcare de pe internet pe calculatorul primului dobanditor, se epuizeaza dreptul de distributie prevazut la art. 4 alin. 2 din Directiva 2009/24 a Parlamentului si a Consiliului din 23 aprilie 2009 privind protectia juridica a programelor pentru calculator (“Directiva 2009/24”).
Cu alte cuvinte, titularul drepturilor de autor asupra copiei programului respectiv, nu poate interzice dobanditorului legal revanzarea copiei respective catre terti. Acest aspect este valabil si pentru versiunile actualizate sau imbunatatite ale respectivului program, puse la dispozitie ulterior d