Doamna din mijloc, cu bluză albă şi ochelari de soare este bunica mea, Elena. La o paradă. Poate de 23 august. Pe spatele pozei scrie doar: „Amintire din Focşani, str. Tăbăcari“. Pe vremea aceea lucra la Vinexport.
La aceeaşi fabrică a lucrat şi bunicul meu, Jean. E primul din stânga, la bustul gol. Au fost oameni buni. Şi s-au dus.
Zilele trecute, în încercarea de a documenta articolul despre ziua de 23 august, am început să caut prin pozele vechi de familie şi mi-am adus aminte de ei.
Până la urmă, ce înseamnă o zi?
Ce mă enervează chestiile astea, hai să ne aducem aminte ce-a fost... ce mai contează? Mi-a spus cineva.
Ce mă interesează pe mine de 23 august, ce-mi iese la faza asta? Mi-a spus altcineva.
Eu cred că este foarte important să ne amintim.
Fiecare zi din an are o semnificaţie, într-o vreme sau alta s-au întâmplat lucruri care au marcat viaţa unui om, istoria unui popor sau chiar a omenirii.
Poate pe 1 octombrie ţi s-a născut copilul, poate pe 22 august te-ai căsătorit, poate pe 31 ianuarie ţi-a murit cineva drag, poate că pe 8 noiembrie îţi sărbătoreşti ziua numelui. Sunt date importante, de neuitat pentru tine. Astfel de zile sunt borne de hotar în existenţa noastră, ne dau repere. Dincolo de existenţa ca individ există însă viaţa socială, cea pe care o trăim cu toţii şi care ne mulţumeşte mai mult sau mai puţin, dar ale cărei repere sunt la fel de importante. Căci dacă ştii ziua în care te-ai născut, nu crezi că ar fi bine să cunoşti şi ziua în care s-a născut poporul din care faci parte? Sau cea în care a fost luată o decizie care a schimbat cursul istoriei?
O astfel de dată este 23 august 1944, când România a ieşit din alianţa cu Puterile Axei, trecând de partea aliaţilor. În