Obligativitatea acestor documente ar putea avea ca efect descurajarea închirierilor cu contract
Imobiliare.net: Nici măcar 10% dintre proprietarii care închiriază nu deţin astfel de certificate
În acest an sunt aşteptaţi, în Bucureşti, circa 50.000 de studenţi care vor sta în următorul an cu chirie
Din luna iulie a acestui an a intrat în vigoare noua legislaţie privind performanţa energetică a clădirilor, prin care orice proprietar care vrea să vândă sau să închirieze trebuie să deţină, în mod obligatoriu, un certificat energetic pentru proprietăţile în cauză.
Dacă în cazul tranzacţiilor de vânzare-cumpărare proprietarii nu au de ales, în cazul închirierilor situaţia este cu totul şi cu totul diferită. Majoritatea închirierilor din Capitală nu sunt înregistrate în mod legal printr-un contract de închiriere între proprietar şi chiriaş, particularii în general mizând pe faptul că pot oricând să spună că nu au închiriat şi că ţin în gazdă "un nepot", "o rudă". Lipsa contractelor de închiriere aduce avantaje, dar şi dezavantaje pentru proprietari, dar şi pentru chiriaşi. Proprietarii, în marea lor parte, nu vor contracte pentru că trebuie să plătească impozit pe veniturile din chirii.
Obligativitatea certificatelor energetice îi sileşte pe proprietarii care vor să închirieze să contracteze serviciile unui auditor pentru a elibera un certificat energetic, adică un nou efort financiar.
Costul unui astfel de certificat se situează în intervalul a 100 şi 300 de euro, dar poate urca şi spre bariera de 400 de euro, în funcţie de suprafaţa evaluată. Preţul pe metru pătrat scade cu cât este suprafaţa mai mare - şi viceversa. Spre exemplu, la apartamentele mici, de sub 50 de metri pătraţi, preţul mediu este de 2,5 euro, iar pentru apartamentele de peste 100 de metri pătraţi, preţul variază în jurul a 1,5 euro pe metru pătrat.