Prima şedinţă comună a Guvernelor României şi Bulgariei va avea loc până la sfârşitul toamnei la Sofia, au anunţat, joi, miniştrii de Externe din cele două ţări, Titus Corlăţean şi, respectiv, Kristian Vigenin.
"Am căzut de acord asupra importanţei organizării în toamna acestui an, în Bulgaria, a şedinţei comune de Guvern între România şi Bulgaria. Vom pregăti foarte serios această şedinţă comună de Guvern. Ne-am propus să accelerăm negocierea, să finalizăm semnarea mai multor acorduri bilaterale şi să avansăm în dezvoltarea mai multor proiecte de dezvoltare sectorială între ţările noastre", a afirmat Corlăţean, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său.
Organizarea acestei şedinţe a Guvernelor celor două ţări fusese convenită iniţial în 2010 de foştii premieri de centru-dreapta Emil Boc şi Boiko Borisov pentru a se desfăşura în 2011, însă evenimentul nu a mai avut loc.
Ideea a fost reluată în iunie anul acesta de premierul Victor Ponta şi actualul omolog bulgar, Plamen Oresarski, cu ocazia unei vizite la Sofia a oficialului român pentru o reuniune a partidelor socialiste.
Premierul Ponta a afirmat că în septembrie va avea loc o întâlnire mai amplă cu partea bulgară, cel mai probabil în format de şedinţă comună a celor două Guverne, iar Oresarski a spus că acest summit româno-bulgar va avea loc cel mai probabil la Varna, la sfârşitul verii sau la începutul toamnei.
Ministrul Corlăţean a menţionat şi importanţa pe care o acordă cele două ţări dezvoltării unor proiecte transfrontaliere cum ar fi construirea unor alte poduri pe Dunăre, dar şi schimburilor comerciale care s-au ridicat în 2012 la 3,2 miliarde de euro.
"În aprilie 2013 deja înregistrăm un miliard de euro, deci în creştere şi asta în ciuda crizei economice. Aceasta înseamnă că potenţialul este realmente solid şi dorim să îl punem în valoare în continuare. Aş