Tiganii din Valea Jiului si din restul judetului au format o delegatie care astãzi s-a deplasat la Sibiu, pentru a participa la funeraliile lui Florin Cioabã. În acest fel, spune unul din liderii zonali, sperã sã poatã aduce un ultim omagiu regelui lor.
“O delegatie formatã din zece persoane, cinci din Valea Jiului si cinci din celelalte localitãti ale judetului Hunedoara, se va deplasa la funeraliile domnului Cioabã. Este o pierdere mare pentru noi si pentru cultul penticostal, pentru cã el era pastor si a sprijinit mult si bisericile penticostale rrome”, ne-a declarat Teodor Mangu, presedinte Asociatia Partida Romilor Hunedoara. Pentru membrii acestei etnii, Cioabã, autointitulatul rege al comunitãtii rrome din România si din Europa, a fost un om de suflet, care i-a ajutat. De altfel, acestuia i se atribuie merite precum cel de dezvoltare a gradului de educatiei pentru copiii din familiile rrome si nu numai. “Moartea lui înseamnã o pierdere mare nu numai pentru rromii din Valea Jiului, ci pentru cei din România si din toatã Europa.
Tatãl lui Florin Cioabã a fost recunoscut ca rege la nivel international în anul 1971 când a fost primul congres al rromilor. El a fost atunci ales de rromii din Europa, iar în România el reprezenta comunitatea rromilor cãldãrari.
A fost un om de suflet, crestin, a fãcut multe pentru aceastã etnie. Noi suntem împãrtiti în mai multe feluri, respectiv rromi cãldãrari, nomazi, corturari sau spoitori. Dar, domnul Cioabã si-a învãtat semenii sã meargã la scoalã, sã se integreze în societate, sã învete, sã persevereze si sã creeze o elitã. Am avut onoarea sã-l cunosc chiar personal”, a spus Teodor Mangu.
De altfel, în Valea Jiului existã ca si pondere o anumitã categorie de tigani, care se deosebeste de cele din alte zone ale tãrii. “La noi, în zonã sunt rromii de vatrã, nu din cei traditionali. Nu depindem de cutu