Coma din sistemul sanitar se face simţită tot mai tare în judeţul Cluj. Nu este suficient că medicii şi asistenţii din România pleacă în masă spre Occident, pentru bani mai mulţi, dar nici pe cei care rămân nu îi motivează nimeni. Angajaţii Spitalului din Câmpia Turzii s-au trezit cu sporurile salariale înjumătăţite şi fără tichete de masă. Pentru că spitalul nu mai are bani, se ia în calcul şi varianta disponibilizărilor. Deocamdată, concedierile ar urma să se facă numai în rândul personalului auxiliar.
Managerul Spitalului din Câmpia Turzii spune că în ultimele două luni i-a fost imposibil să mai achite integral salariile angajaţilor. Medicilor nu li se mai plătesc integral gărzile, iar asistenţii şi infirmierele pleacă acasă doar cu o parte din leafă.
În rândul personalului medical de la Spitalul din Câmpia Turzii criza se resimte acum mai mult decât oricând. Este pentru a doua lună când angajaţii nu îşi iau tichetele de masă, în plus, pe luna august, le-au fost reduse şi sporurile salariale.
"La compartimentul ATI din 50% s-a redus la 25%, la sala de operaţii tot aşa, reducerea orelor de sâmbătă - duminică, munca diminuată la 32 de ore", a precizat Angela Silvăşan, asistentă medicală.
Cei din conducerea spitalului spun că de tichete de masă nici nu poate fi vorba până la sfârşitul anului. Mai au însă speranţa că problemele financiare se vor rezolva în luna septembrie, când vor fi externalizate o parte din serviciile spitalului.
"Nu am avut posibilitate de finanţare a salariilor, clar. A trebuit să plătesc arierate şi nu am avut bani. În septembrie am luat nişte măsuri de reorganizare la spital, dar nu în ce priveşte personalul medical, ci personalul auxiliar şi TESA", a menţionat Tiberiu Vedeanu, managerul spitalului din Câmpia-Turzii.
Reducerile salariale s-au făcut fără aprobarea sindicatului, spun cei care apără interesele s