Gheorghe Cojocaru: „La baza neînțelegerilor se află interesele mari politice şi geopolitice divergente ale celor două ţări vecine”.
Gheorghe Cojocaru: „Raporturile dintre Moscova şi Kiev traversează o fază complicată, marcată nu numai de neînţelegerile frecvente în sfera exporturilor de gaze ruseşti către Ucraina şi, prin reţeaua de conducte ucrainene, spre Europa, dar şi de o serie de alţi factori, cum ar fi relaţia rece şi tensionată, se pare, la vârf, precum şi sporirea bruscă a exigenţelor vamale faţă de produsele din Ucraina care intră pe piaţa rusă. Presa ucraineană vorbeşte despre desfăşurarea unor adevărate „războaie” vamale împotriva producătorilor din Ucraina care exportă către pieţele de desfacere din Federaţia Rusă.”
Europa Liberă: Dincolo de artificii şi antipatii, ce se află la baza acestor neînţelegeri sau „războaie” vamale, cum le califică presa?
Gheorghe Cojocaru: „Interesele mari politice şi geopolitice divergente ale celor două ţări vecine: pe de o parte, clasa politică ucraineană – care a optat pentru vectorul integrării europene, dorind să ducă Ucraina în mijlocul Uniunii Europene – pe de altă parte, conducerea de la Kremlin care tinde să seducă Ucraina cu promisiunile unei uniuni euroasiatice, ca o alternativă la proiectul european.
Fără Ucraina, marele proiect euroasiatic riscă să piardă din consistenţă şi atractivitate. Mai mult decât atât, în contextul politic actual din Rusia, opţiunea Kievului în favoarea integrării europene ar putea fi privită ca o ofensă în adresa raporturilor tradiţionale ruso-ucrainene.”
Europa Liberă: Mai multă lume tălmăceşte sau citeşte, cum zic englezii, această reacţie a Federaţiei Ruse în contextul summit-uluiu de la Vilnius din toamnă, la care Ucraina, dar şi alte state, între care şi Republica Moldova, după cum se aşteaptă, vor fi invitate să se