Bursele europene au recâștigat din pierderile din ajun, în prima parte a zilei de joi, dar ameninţările nu au dispărut. Pieţele lumii păreau pregătite să intre în doliu, ieri. Se apropie sfârşitul ultimei campanii de operaţiuni de infuzie de lichidităţi, aproape fără dobândă, cu care, Rezerva Federală a ferit de înec şi a resuscitat economia americană, în ultimii ani.
Ieri a fost publicată minuta celei mai recente şedinţe a strategilor de piaţă ai Federal Reserve (FED), document de la care se aşteptau indicii privind modul în care banca centrală a SUA va începe procesul de diminuare, până la oprire completă, a operaţiunilor „quantitative easing” (QE3).
Perspectiva opririi pompei de dolari ieftini tulbură bursele lumii. Septembrie, primul termen invocat de oficiali, se apropie, iar marile bănci speculatoare ale lumii îşi văd deja tăiate banii de cheltuială.
Membrii Comitetul Federal de Operaţiuni de Piaţă (FOMC, Federal Open Market Committee, organismul care decide politica monetară a FED) se simt „în general confortabil” cu planul presedintelui băncii, Ben S. Bernanke, de a începe, din toamnă, reducerea volumului de achiziţii obligațiuni ale Guvernului SUA, „în cazul în care economia continuă să se îmbunătățească, în conformitate cu previziunile”.
Banca centrală a SUA ar putea avea nevoie să înceapă procesul curând, potrivit opiniilor mai multor membri ai FOMC, menţionate în documentul FED, citat de Bloomberg. Minuta redă discuţiile şedinţei comitetului băncii din 31 iulie.
Stragegii FED s-au declarat încrezători în consolidarea creșterii economice în a doua jumătate a anului 2013, ceea ce ar însemna că nu mai este nevoie de operaţiunile FED.
Cu toate că mare parte din banii pompaţi de FED în sistem nu au ajuns în economia americană, ci în conturile marilor speculatori ai lumii, operaţiunile respective au domolit panica bancară şi a