Spălatul hainelor la temperaturi de 30°C poate transforma cuva într-un focar de infecţie, numai prin răspândirea bacteriilor şi transferea microbilor de pe lenjeria intimă pe prosoapele de bucătărie, spre exemplu, potrivit „Daily Mail”.
Faptul că hainele miros a prospeţime nu atestă curăţenia impecabilă, ci doar oferă senzaţia falsă a acesteia. Potrivit cotidianului britanic, renunţarea la spălatului hainelor la temperaturi mari şi detergenţi puternici din era bunicii protejează materialele, dar nu şi sănătatea noastră.
Cercetări în domeniu au demonstrat că temperaturile mici nu reuşesc să omoare bacteriile din rufele murdare, transformând cuva într-un focar de infecţie.
Nivelul bacteriilor descoperit de microbiologişti în cuvele maşinilor de spălat şi pe presupusele haine „curate” a convins-o pe experta în igienă, doctor Lisa Ackerley, să înceapă o campanie de conştientizare a pericolului la care ne supunem, „Sick Laundry Cycle (Ciclul hainelor bolnăvicioase)”.
„Consumatorii cred că produsele obişnuite sunt îndeajuns pentru a abţine haine curate, dar asta nu se traduce şi în igienice”, a spus aceasta.
„Tendinţa de a reduce temperaturile, alături de volumul apei, şi de a folosi detergenţi gentili au afectat eficacitatea procesului de curăţare în ceea ce priveşte exterminarea bacteriilor de pe hainele contaminate. Trebuie să reevaluăm igiena rufelor noastre”, a explicat Ackerley.
Unul dintre lucrurile pe care oricine trebuie să le facă este un spălat, la 90°C, al maşinii, fără haine, măcar o dată pe lună.
Lenjeria de pat şi cea intimă, precum şi şosetele, trebuie spălate separat de bluze, tricouri şi prosoape de bucătărie, mai ales dacă folosiţi temperaturile mici.
Nu închideţi imediat cuva după ce aţi spălat, permiteţi aerului să intre şi să reducă numărul bacteriilor.
Maşina de spălat, cu tot cu mânere, butoane,