Recent, publicaţia lunară “Foreign Policy”, pe baza documentelor desecretizate, a publicat o listă cu cele şapte state în care au avut loc lovituri de stat concepute şi puse la cale de către guvernul de la Washington, în care a fost implicată CIA, în cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea. Desigur, lista ar putea fi mai mare, dar deocamdată, conform legii americane a desecretizării documentelor oficiale, nu este permis accesul oficial la datele ce ar putea să scoată la lumină implicarea americană şi posibila colaborare cu fostul KGB, în seria de lovituri de stat ce au avut loc, spre sfârşitul secolului trecut, în Europa de Est.
Dar revenind la concretul faptelor, documentele dovedesc fără niciun dubiu că Statele Unite au provocat căderea guvernelor în Guatemala, Congo, Republica Dominicană, Vietnam, Brazilia, Chile şi Iran.
Pe scurt, în 1953, documente declasificate au permis scoaterea la iveală a rolului CIA în destituirea prim ministrului Mohamed Mossadegh. Acesta a avut proasta inspiraţie de a naţionaliza sectorul extragerii petrolului, sector care era deţinut de Anglo-Iranian Oil Company, strămoşul actualului BP. Până la sfârşitul vieţii sale, Mohamed Mossadegh a trăit în regim de domiciliu supravegheat. Desigur, CIA a reuşit să răstoarne guvernul Mossadegh şi cu sprijinul conducătorului statului iranian, şahinşahul Mohammad Reza Pahlavi, căruia i se promisese că va fi ajutat pentru reprimarea opoziţiei ce intenţiona să-l dea jos de la putere. Din păcate, şahinşahul nu a putut fi sprijinit de către Washington decât până-n 1979, când revoluţia islamică i-a dat papucii. în războiul pentru dominarea şi subordonarea economică a Iranului, după ce a învăţat din mers lecţia loviturii de stat, din 1953, KGB s-a dovedit mai abil decât CIA.
Tactica folosită de CIA în 1953 a fost destul de abilă. CIA a mituit pe toţi susţinătorii lui Mossadegh, iar i