Case în valoare de sute de mii de euro se pot cumpăra pe bani mărunţi. Este vorba despre imobile scoase la vânzare, după ce proprietarii au fost executaţi silit. Spre exemplu, o locuinţă unifamilială cu şase camere din Cluj se vinde cu 60.000 de euro, iar în afara oraşului preţul mai scade cu câteva mii de euro.
În Cluj, dar mai ales în imediata apropiere a oraşului, casele se vând la preţ de apartamente. În această situaţie s-a ajuns după ce tot mai mulţi români au ajuns în imposibilitatea de a-şi mai plăti datoriile, fie către stat, fie către bănci. Aşa că, în goana după recuperarea banilor, creditorii scot proprietăţile la vânzare. Numai că, în cazul în care nu se găseşte un cumpărărtor la primele două licitaţii, la cea de a treia preţul imobilului scade deja la jumătate.
"De exemplu la o casă compusă din 5 camere, pe care evaluatorul o scoate la licitaţie la 100 de mii de euro, la prima licitaţie e preţul de strigare stabilit, la a doua licitaţie poate să fie 75 de mii de euro, pt ca la a 3-a licitaţie să ajungă la 50 de mii", a precizat gligor Gavriş, purtător de cuvânt al Direcţiei de Finanţe Cluj.
În municipiul Cluj Napoca sunt destul de puţine case care se vând la preţ de nimic, spun specialiştii. În imediata apropiere a oraşului, însă, în zonele unde acum câţiva ani se năşteau adevărate raiuri imobiliare, acum e plin de case sechestrate.
"Cele mai multe sunt în zona Floreşti, Gilău, Apahida, Feleac chiar, cazuri în care astfel de imobile se vând cu până la 75% sub preţul de piaţă", a menţionat Ana Maria Burcă, consilier imobiliar.
Potrivit analiştilor imobiliari, există şi reversul medaliei. În unele cazuri, evaluările locuinţelor scoase la licitaţie s-au făcut mult peste preţul pieţei, iar atunci când este adjudecată locuinţa respectivă, preţul este apropiat de cel real.
Reporter: Ancuţa STĂVAR
Imagine: Lorant ERSEK