Inedita Bursă a locurilor de muncă ce a avut loc ieri, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vrancea, a însemnat, pentru 12 şomeri, majoritatea trecuţi de vârsta a doua, cu adevărat o şansă. În cadru restrâns, ei s-au întâlnit cu reprezentanţi ai instituţiei, având posibilitatea ca fiecare să se prezinte şi să vorbească despre dificultăţile reale pe care le întâmpină în găsirea unui job. Reprezentanţii instituţiei nu doar că le-au emis, la final, dispoziţii de repartizare pentru posibila angajare, ci le-au şi explicat extrem de clar, de ce servicii pot beneficia, care sunt prevederile şi noutăţile legislative, ce oferte de muncă sunt în momentul de faţă şi ce alternative au, în funcţie de cazul fiecărui şomer prezent. S-a dovedit că acest mod de organizare a unei burse este mult mai productiv şi mai aproape de nevoile oamenilor, decât bursele clasice, impersonale, cărora le calcă pragul sute de persoane.
Cine n-a fost vreodată şomer, greu îşi poate imagina cum se transformă viaţa unui om obişnuit cu munca, ce a ajuns în situaţia aceasta. Şi nu e vorba doar de lipsa unui salariu încasat lunar, ci şi de sentimentul de inutilitate care te aruncă încet, dar sigur, în pragul depresiei. Ajungi să te simţi tu însuţi ca o povară pe capul celorlalţi. Ajungi să te izolezi, nu mai vrei să ieşi din casă, nu te mai simţi capabil să lupţi pentru altă slujbă şi nu crezi nici în recalificare, mai ales dacă ai ajuns la a doua tinereţe şi ai lucrat toată viaţa ta într-o anume meserie.
Cine n-a fost vreodată şomer, habar n-are cât de greu e să urci scările instituţiei în ziua când te duci să-ţi pui viza pe carnet, şi câtă teamă aduni în faţa funcţionarului care face acest lucru, numai la gândul că-ţi propune vreun curs în vreo meserie pe care ştii că nu o poţi deprinde niciodată... Şi dacă refuzi, adio i