Un ghid turistic de câteva pagini, cu prezentări scurte a unor forme de relief, niște flyere, broșuri, mouse pad-uri, stegulețe, calendare de birou, un site care a reușit să obțină în toată perioada de derulare a proiectului mai puțin de 300 vizitatori , câteva spoturi radio și reclame outdoor sunt ”esența” unui proiect de „dezvoltare durabilă”, pe fonduri europene, finanțat cu aproximativ 160.000 euro, prin Programul Operațional Regional 2007-2013 pentru promovarea cheilor din județul Alba.
Campania se derulează printr-o asociație cu sediul în satul Predești, comuna Tinosu, județul Prahova și cu o sucursală într-un bloc din București, care a finalizat recent proiectul „Drumul cheilor în județul Alba”, finanțat cu 710.520,5 lei.
Asociația Dezvoltare Comunitară în Mediul Rural „ARD” a conceput un ghid turistic de 24 de pagini în care, sunt descrise succint 28 de chei din județul Alba, cu fotografii și informații despre căile de acces.
ONG -ul din satul Predești/ Prahova a dat și o estimare a creșterii numărului de vizitatori la obiectivele din ghid după consumarea banilor și evident a campaniei: ”În viitor, se speră că „proiectul va genera o creștere cu aproximativ 3% a numărului de turişti”. „Spunem acest lucru luând în calcul condițiile macroeconomice nefavorabile și ne bazăm că agenții economici din zonă vor oferi mai multe facilități pentru turiști, ținând cont de aceste conjuncturi neprielnice”, mai spun inițiatorii proiectului.
Iată pe unde trece „Drumul cheilor în județul Alba:
„Un tur al cheilor în județul Alba poate începe din comuna Galda de Jos, unde vizitatorul va întâlni Cheile Văii Cetii și ale Gălzii, urcând apoi înspre nord, unde se regăsește comuna Întregalde pentru a vizita Cheile Întregalde, Găldiței și Turcului și Tecşeştilor, comuna Rimetea cu Cheile Siloşului, comuna Râmeț cu Cheile Pravului, Piatra Bălții, Râm