Metodele moderne de spălare a hainelor protejează ţesăturile, mediul şi pielea sensibilă, însă pot fi dăunătoare organismului. Spălarea rufelor la temperaturi scăzute nu distruge bacteriile, iar acestea ne pot afecta.
Cercetătorii au descoperit că bacteriile potenţial dăunătoare din hainele pe care le spălăm nu sunt distruse la temperaturi joase, rezultatul fiind un "cocktail" de germeni, scrie dailymail.co.uk.
Nivelurile ridicate de bacterii găsite de microbiologi în maşinile de spălat şi pe hainele presupus curate i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să fie mai vigilenţi.
Dr Lisa Ackerley, expert în igienă, susţine că hainele pe care oamenii le consideră curate nu sunt neapărat şi igienizate.
Reducerea temperaturii de spălare a hainelor şi folosirea de detergenţi delicaţi afectează eficacitatea procesului de igienizare. Un studiu care evaluează riscul de infecţie din hainele murdare arată că sunt 0,1 grame (aproximativ 10.000 de organisme) de materii fecale în fiecare pereche de lenjerie intimă "curată".
"Dacă puneţi un obiect de îmbrăcăminte plin de bacterii în maşina de spălat veţi crea o «supă de bacterii», iar microbii vor trece şi pe celelalte haine sau pe prospoapele folosite ulterior pentru ştergerea vaselor", spune Lisa Ackerley.
Obiectele care sunt în pericol de a fi contaminate cu bacterii sunt cele care vin în contact direct cu corpul: lenjeria intimă, prosoapele, lenjeriile de pat.
Studiile au arătat că bacteriile din maşina de spălat pot fi transferate la mai multe cicluri de spălare, iar în două linguri de apă din maşina de spălat se pot găsi până la 1 milion de bacterii.
"Spălarea la temperaturi joase, de 30 de grade, oferă condiţii optime pentru ca microbii să se dezvolte şi să se multiplice în sertarul pentru detergent sau în sistemul de închidere a maşinii de spălat".
Cum să evitaţi conta