România a fost reclamată la Comisia Europeană pentru amânarea plăţii unor certificate verzi. Asociaţia Română pentru Energia Eoliană (RWEA) a depus la CE o plângere împotriva României, în numele celor peste 100 de membri ai săi, privind amânarea unor certificate verzi de la 1 iulie, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele RWEA, Ionel David.
RWEA reprezintă peste 100 de companii din sectorul energiei eoliene: producători de energie, furnizori de echipamente, consultanţi, avocaţi, bănci şi firme de construcţii.
“Am depus o plângere oficială la DG Competition (Direcţia Generală pentru Concurenţă - n.r.) în numele tuturor membrilor noştri, pe 14 iunie. Am fost întrebaţi de cei de la Bruxelles dacă vrem ca plângerea noastră să fie anonimă, dar am precizat că nu este nevoie”, a spus David.
CE trebuie să solicite punctul de vedere al Guvernului de la Bucureşti pe această temă şi să transmită un răspuns către RWEA. David a precizat că Asociaţia nu a primit până acum un răspuns la această plângere, dar estimează că lanţul procedural va fi reluat la începutul lunii septembrie, după finalizarea perioadei de vacanţă.
Potrivit lui Ionel David, modificările aduse legislaţiei afectează principiul neretroactivităţii, întrucât se aplică inclusiv producătorilor de energie verde care sunt în prezent în funcţiune.
“România riscă să primească sancţiuni dacă se constată că a încălcat principiile europene, însă scopul nostru nu este acesta. Noi ne dorim să fie oprită aplicarea ordonanţei şi să se revină la schema de sprijin dinainte de 1 iulie”, a declarant Ionel David.
România a fost reclamată la Comisia Europeană pentru amânarea plăţii unor certificate verzi. Asociaţia Română pentru Energia Eoliană (RWEA) a depus la CE o plângere împotriva României, în numele celor peste 100 de membri ai săi, privind amânarea unor certificate verzi de la 1 iulie, a de