Conducerea Consiliului Judeţean al Elevilor (CJE) Vrancea nu este de acord cu metoda propusă de Ministerul Finanţelor şi agreată de Ministerul Educaţiei, privind decontarea navetei elevilor. Potrivit acestora, o astfel de măsură ar duce la creşterea abandonului şcolar.
Măsura propusă de Ministerul Finanţelor prevede decontarea abonamentelor de transport de la 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km, iar pentru distanţele ce depăşesc 3 km, până la limita de 50 de km, suplimentarea sumei cu 2 lei pentru fiecare km. În opinia reprezentanţilor CJE, această măsură dezavantajează o parte dinte elevii navetişti, cărora, în unele cazuri, li se va deconta doar o treime din costul total al abonamentului.
„Dacă va trece această propunere, rata abandonului va creşte, având în vedere că în unele cazuri reducerile vor fi semnificative. Dacă până acum se deconta naveta elevilor mai greu, dar se deconta, acum elevii nu mai pot face nimic pentru că s-a stabilit această limită. Ministerul a dat vina pe transportatatori că măresc preţurile însă nu a făcut nimic şi tot pe elevi îi atacă. Transportatorii vor câştiga aceeaşi bani deoarece părinţii elevilor vor trebui să scoată din buzunar să completeze suma. Elevii care vor avea bani vor merge la şcoală, cei care nu vor avea, vor renunţa. La nivel de judeţ nu putem face nimic, dar în cadrul Consiliului Naţional al Elevilor, împreună cu părinnţii şi sindicatele, vrem să găsim o soluţie convenabilă”, a precizat Cristian Gîrneaţă, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Vrancea.
La nivel central, Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului să aloce minimum 6% din PIB pentru educaţie. În prezent, sistemul educaţional preuniversitar are nevoie de o creştere a finanţării pentru a fi posibilă revizuirea programei şcolare, dotarea tehnică a unităţilor de învăţământ, integrarea şi formarea tine