Ai făcut zidărie ani de zile, peste graniţă sau în ţară, dar lipsa certificatului de calificare te împiedică să fii angajat cu acte-n regulă pe un post de zidar? Ai acumulat experienţă ca electrician însă patalamaua ta este pentru altă meserie, pe care nu o mai practici? Eşti şomer şi ai găsit un loc de muncă într-o meserie în care eşti foarte priceput, dar nu poţi semna un contract de muncă fiindcă ţi se cere dovada de calificare? Din 22 octombrie poţi să îţi certifici capacităţile profesionale dobândite altfel decât prin cursuri, şcoli, etc., susţinând pur şi simplu un examen practic în faţa unei comisii, care îţi va elibera dovada profesionalismului tău în meseria pe care doreşti să o practici şi care îţi oferă şanse reale de angajare. Această prevedere, precum şi multe altele, sunt cuprinse în Legea 250/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea forţei de muncă şi pentru modificarea Legii nr.116/2002 privind prevenirea şi combaterea marginalizării sociale, care va intra în vigoare spre sfârşitul lunii octombrie.
Odată cu intrarea în vigoare a noii legi, se pot evalua şi certifica competenţele profesionale dobândite pe alte căi decât cele formale. Cu alte cuvinte, persoanele care dovedesc în faţa unei comisii de certificare că se pricep, practic, într-o meserie sau alta pentru care, însă, nu deţin certificate de calificare, pot obţine un certificat care să le ateste acest fapt, fără să urmeze vreun curs. Mai mult, noua legislaţie prevede că au gratuitate în acest sens anumite categorii de şomeri, finanţarea procesului de evaluare şi certificare în cazul lor fiind suportate din bugetul asigurărilor de şomaj.
Astfel, pot solicita gratuit certificarea competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale: persoanele care au deve