Astăzi este 23 august, o zi cu o rezonanţă specială pentru români, mai ales pentru cei trecuţi de prima tinereţe. Asta pentru că, până în 1989, aceasta era Ziua Naţională a României, momentul în care zeci de mii de oameni erau obligaţi să iasă pe străzi şi să defileze. La Cluj, ieşeau cu steguleţe şi pancarde angajaţii de la CUG, de la Iris, de la Tehnofrig. Vă mai amintiţi de aceste fabrici? În 23 de ani, peisajul economic al Clujului s-a schimbat radical, iar multe dintre brandurile istorice au dispărut sau au intrat în anonimat.
Întregul fast al paradelor de 23 August era dat de zecile de mii de muncitori care populau atunci platformele industriale. (avem dat jos de pe youtube)
În fiecare an de 23 august, de la CUG plecau înspre centrul Clujului aproape 10 mii de muncitori. Acum, această platformă industrială, a fost lăsată de izbelişte
CUG-ul nu este singura fabrică închisă după Revoluţie. Economia s-a modificat radical în 23 de ani. Libertatea, Flacăra, Unirea sunt branduri de care tinerii din ziua de azi nici nu au auzit. Analistul economoc Emil Culda, acum om de afaceri, a lucrat 14 ani la Tehnofrig.
"Disparitia acestor platforme ind inseamna o afectare cat se poate de semnificativa si de grava a Clujului. E adevarat ca exiosta multe cauze si explicatii pt aceasta sare de fapt si e adevarat, dupa 20 si ceva de ani, e mai greu sa se dreaga lucrurile daca nu s-a facut la vreme ce era de facut. Ma refer la privatizari", a precizat Emil Culda, analist economic.
Lista brandurilor istorice ale Clujului este lungă. Puţine o duc bine, câteva respiră cu greutate, iar altele au murit. Marile platforme industriale ale oraşului sunt acum raiul hoţilor de fier vechi, dar nici aceştia nu mai au ce fura după 23 de ani.
Reporter: Ancuţa STĂVAR
Imagine: Rareş RÂŞNOVEANU