Nu voi scrie aici despre 23 august 1944. Voi scrie, în schimb, câteva rânduri despre o lege uitată. Ma întreb cați își mai amintesc de ea. În plină campanie pe tema Vișinescu (sper să dureze și să ducă la rezultate concrete), e păcat că nu se acționează public în spiritul unei legi votată de Parlamentul României în 2011.
E păcat că nu se spune că s-au făcut unele lucruri și că ele trebue recunoscute. "Președintele Traian Basescu a promulgat Legea privind declararea zilei de 23 august drept Ziua Comemorarii Victimelor Fascismului și Comunismului și a zilei de 21 decembrie - Ziua Memoriei Victimelor Comunismului in Romania." Reiau aici articolul publicat în noiembrie 2011 pe platforma "Hyde Park".
"Iată o veste cu adevărat extraordinară. Ne-am cam obişnuit să deplângem, şi nu fară motiv, întârzierile legate de traducerea în realităţi legislative cu consecinţe palpabile a propunerilor din Raportul Final al Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste asumate de Preşedintele ţării în discursul din 18 decembrie 2006.
Multe lucruri merg greu, exasperant de greu, dar nu totul este blocat. În pofida variilor rezistenţe şi obstacole, Parlamentul României a aprobat propunerea guvernului, iniţiată de IICCMER, a Legii privind zilele comemorative pentru victimele totalitarismelor fascist şi comunist. Declaraţia de la Praga, printre ai cărei primi semnatari a fost Vaclav Havel, a cerut ca ziua de 23 august, când, în 1939, la Moscova, Molotov şi Ribbentrop, reprezentanţii celor doi briganzi totalitari Stalin şi Hitler, au semnat infamul “Pact de neagresiune", adică de alianţa, să devină ziua comemorativă pe plan european pentru victimele nazismului şi comunismului. Ziua de 21 decembrie reprezintă finalul dictaturii comuniste în chiar Capitala ţării, destrămarea definitivă a unui sistem întemeiat pe minciună, violenţă şi dispreţ pentru lege