De astăzi intră în cinematografele din România filmul “Jobs”, o biografie neromanţată a lui Steve Jobs. Subiect de multe documentare şi creator de ştiri, Jobs este una dintre legendele epocii moderne şi va genera multe alte producţii cinematografice.
De la atelierele alchimiştilor la garajele în care s-a scris istoria computerelor au trecut mai multe secole. Descoperirile accidentale făcute la lumina lumânării au avut nevoie de mulţi de ani de încercări. Acum, în câteva zeci de ani, computerele, softurile, internetul au evoluat ca Făt-Frumos din basme, într-un cât alţii într-un secol. Steve Jobs a făcut această istorie modernă şi era un personaj conflictual, greu de înţeles pentru oamenii obişnuiţi. Tocmai de aceea este interesant ca erou de poveste cinematografică.
Filmul “Jobs” trebuia să aibă premiera în aprilie, când a fost cea de-a 37-a aniversare a crearii companiei Apple Computers, dar a fost amânat până acum.
Perioada "flower power"
Filmul nu este o istorie romanţată, cum, poate, se aşteptau mulţi, ci o poveste cinstită despre omul Steve Jobs, cu bune şi cu rele, din perioada 1971-2001. Începutul este mai romantic, pentru că tânărul Steve era un ciudat care bântuia prin universitate, participa la cursuri, dar renunţase la înscrierea oficială ca student. Dormea pe unde apuca, mergea desculţ şi se droga. Secvenţa poetică a tinereţii dinainte de Apple se petrece în atmosfera post-Woodstock. Steve făcuse o călătorie în India, de unde s-a întors budist, asculta numai muzica lui Bob Dylan, beneficia de dezinhibarea sexuală a epocii, era vegetarian şi lua halucinogene. Într-o astfel de stare îşi aduce aminte, cu durere, de faptul că părinţii biologici îl abandonaseră, fiind adoptat de familia Jobs. Cu atât mai puţin este de înţeles reacţia lui când iubita îl anunţă că e gravidă. Steve o dă afară din