RCS&RDS, compania lider pe piata serviciilor de televiziune şi de internet din România, s-a angajat în faţa ANCOM în cadrul licitaţiei de spectru de anul trecut să îşi pună la dispoziţie reţeaua companiilor care vor să pună bazele unui operator virtual (MVNO), însă oferta comercială nu este foarte tentantă.
România şi Republica Cehă sunt singurele ţări din Uniunea Europeană unde nu sunt prezenţi operatori de reţele mobile virtuale (MVNO).
Operatorii mobili virtuali sunt furnizori de servicii de telefonie mobilă cu clienţi proprii dar care nu operează o reţea proprie, utilizând pentru furnizarea serviciilor proprii reţeaua unui alt furnizor de telefonie mobilă. Operatorul mobil virtual este exclusiv responsabil pentru relaţiile cu utilizatorii finali şi are toate drepturile şi obligaţiile legale faţă de aceştia, precum şi drepturile şi obligaţiile stabilite prin reglementările din domeniul comunicaţiilor. Operatorii mobili virtualistabilesc şi plasează pe piaţă propria ofertă cu amănuntul, ce poate fi diferită de cea prezentată de operatorul de reţea mobilă care găzduieşte MVNO.
La licitaţia de spectru de anul trecut RCS&RDS s-a angajat să ofere accesul operatorilor MVNO la propria reţea de comunicaţii mobile, iar recent a publicat oferta de acces la reţea. Orange şi Vodafone, liderii pieţei, nu şi-au asumat această obligaţie.
Potrivit ofertei, RCS&RDS solicită companiilor care vor să îi închirieze reţeaua un tarif iniţial de 1,5 milioane de euro, care trebuie achitat în termen de zece zile de la intrarea în vigoare a contractului. De asemenea, compania va percepe lunar şi un tarif fix de 8.000 de euro pentru administrarea contractului din punct de vedere tehnic, comercial şi financiar. În cazul în care MVNO nu va achita taxa iniţiala în termen de 30 de zile de la data intrării in vigoare a contractului de acces MVN