Consiliul Concurenţei a declanşat ieri o investigaţie fără precedent pe piaţa locală a comerţului cu cereale privind posibile întelegeri pentru fixarea preţurilor de achiziţii. Inspectorii Concurenţei au intrat ieri dimineaţă în birourile din toată ţara a nouă dintre cele mai mari grupuri de comerţ agricol din România, companii cu afaceri cumulate de 2 miliarde de euro.
Traderii din birourile cărora au fost ridicate ieri documente sunt Agricover, Alfred C. Toepfer, Ameropa, Brise, Bunge, Cargill, Glencore, Nidera şi United Grain.
„Având în vedere perisabilitatea produselor şi lipsa posibilităţilor de depozitare la dispoziţia producătorilor mici şi mijlocii, este mult mai probabil ca o înţelegere anticoncurenţială între comercianţi să fie pusă în practică în această perioadă, când oferta de cereale este mare“, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Instituţia condusă în prezent de Chiriţoiu a derulat în 2009 o anchetă sectorială pe piaţa grâului, un instrument pentru cunoaşterea mecanismelor pieţei, iar în anul următor instituţia a finalizat o anchetă privind mişcări de cartelizare pe piaţa pâinii din Vrancea şi Maramureş. Până în prezent traderii de cereale nu au fost niciodată sancţionaţi de Concurenţă pentru înţelegeri privind preţurile.
Inspecţia declanşată ieri a fost pregătită de mai mult timp şi a demarat sub forma unor inspecţii inopinate şi simultane în birourile marilor comercianţi de materii prime agricole.
Desantul vine într-o perioadă de vârf pe piaţa materiilor prime agricole, dar şi pe un fond de tensiuni între fermieri şi comercianţi.
În ultima lună traderii au fost în lumina reflectoarelor după ce Ameropa, Bunge şi Toepfer au reuşit o campanie-fulger de exporturi în Egipt la preţuri cu 20% mai mari decât cele de achiziţie din România.
În consecinţă, fermier