Dacă un român ar reuşi să-şi pună deoparte tot salariul, fără să cheltuiască nimic din el, după 13 ani ar putea să-şi achiziţioneze un apartament de 50 de metri pătraţi situat în Bucureşti. Luând în considerare faptul că salariul mediu net în România este de 320 de euro, asta înseamnă că la finalul celor 13 ani cumpărătorul nostru ar putea deţine aproape 50.000 de euro, cât costă un apartament de două camere în Bucureşti. Din acest punct de vedere, comparaţia cu celelalte ţări europene dă rezultate spectaculoase.
Românii trebuie să muncească de circa trei ori mai mult decât ungurii pentru a-şi putea cumpăra un apartament în centrul capitalei, dar reuşesc să îi devanseze în top pe bulgari, slovaci şi polonezi, europeni care trebuie să pună de-o parte banii câştigaţi pe o perioadă mult mai mare de timp pentru a-şi putea permite o locuinţă.
De asemenea, cehii şi francezii trebuie să-şi economisească banii pentru a achiziţiona un apartament amplasat într-un imobil dintr-o zonă rezidenţială centrală pe o perioadă cu 16 ani, respectiv cu 13 ani mai extinsă decât în cazul românilor.
gândul a realizat o analiză la zi a sectorului imobiliar rezidenţial şi a determinat perioada în care o persoană trebuie să-şi economisească întreg salariul câştigat lunar pentru a-şi putea permite să cumpere un apartament situat într-una dintre principalele capitale europene.
În realizarea analizei gândul au fost utilizate cele mai recente date ale biroului de statistică al UE (Eurostat) pentru determinarea câştigului salarial mediu net al angajaţilor din 15 state europene (România, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Franţa, Spania, Marea Britanie şi Irlanda) şi cele mai noi oferte de vânzare publicate pe site-urile principalelor agenţii imobiliare şi portaluri specializate în domeniu din ţările menţionate mai